Szombaton tartották meg Balatonfüreden a hagyományos, hosszú évtizedek óta komoly társadalmi eseménynek számító füredi Anna bált, immár 191. alkalommal. A szokások szerint, ha Anna névnap hétköznapra esik, mint ahogy, most is, akkor a névnapot megelőző szombaton kerül sor a rendezvényre. 

Talán még maga, Szentgyörgyi Horváth János Fülöp sem gondolta volna, mikor az első bált megrendezte leánya, Anna Krisztina névnapjának tiszteletére, hogy 2016-ban még mindig báloznak majd a festői szépségű és gyönyörű építésű villájában, a Horváth házban. Azt sem hihette volna, hogy ez a bál lesz Európa legrégibb ilyen rendezvénye. Annak ellenére sem, hogy a Szentgyögyi Horváth család háza nemcsak a társasági élet központja volt, de egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időröl időre összegyűltek. Gyakran vendégeskedett itt Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Jókai Mór, a nemzet nagy mesemondója nélkül pedig elképzelhetetlen lett volna egy-egy Anna bál, amíg az író feleségével Laborfalvi Rózával Balatonfüreden töltötte a nyarakat - az bizony pedig hosszú éveken át tartott. 

Százkilencvenegy év - százkilencvenegy bál... De ez nem így volt. Az évek száma stimmel, de nem ennyi Anna napi rendezvény volt Balatonfüreden, hiszen a háborús évek alatt és az azt követő időkben üres maradt a Horváth ház, Annák napján is... De a forradalmat követően, 1957-től már újra megrendezték a bálokat, s tartják azóta is. Balatonfüred városának hagyományőrzői pedig úgy gondolták, hogy az elmaradt évek is számítanak, hiszen pattinás, feledhetetlen hagyományt élesztettek újjá. Teljes pompájával, eleganciájával és az elmaradhatatlan szépségkirálynő választással.

A három gyönyörű ifjú hölgy az idei, 2016-os Anna bál legszebbjei. A bálkirálynő a 17 éves szögedi lány Kriveczky Villő lett,  első udvarhölgye a 18 éves szigetvári Gorosics Csenge lett, míg második udvarhölgye balatonfüredi ifjú hölgy, az ugyancsak 18 éves Káplár Fanni.

A bájos kis királynő, azt nyilatkozta a lapoknak, hogy a nagymamája gyermekkori álma volt, hogy két lány unokáját, még életében elhozhassa a füredi Anna bálba. De arról még a Nagyi sem álmodott, hogy szépséges unokája lesz a bálkirálynő.

Nagyon a szívemből beszélt Kriveczky Villő, mert bizony nekem is gyermekkori álmom volt, hogy bejuthassak a füredi Anna bálra...

Bár eddig még nem lehettem ott vendég, de emlékeim vannak róla... Hogyan? Óóóó!

Több, mint 15 éven át, ötéves koromtól kezdve ott voltam én is, minden Anna bál idején - a tömegben... Ámulva bámultam a felvonulókat, a ruhakölteményeket és elképzeltem, hogy egyszer talán majd én is, én is ott, lözöttük lehetek... Nem is tudtam még akkor, hogy milyen szerencsés vagyok, már csak azzal, hogy ott állhatok, hát még azzal, hogy a Papám, az én Papám. Tőle kaptam az első töltőtollamat, na és a Balatont! Meg a Füred közeli Vászolyon élő rokonságot. Az ő szeretetükkel körülvéve tölthettem a Balcsi mellett a nyarakat. Kerülhettem érintésnyi közelségbe a bálozó ifjú hölgyekkel, ott a tömegben áhitozva ácsorogva.
Éveken át tágranyílt szemekkel bámulhattam a csodás bevonulást:

Aztán másnap reggel a kivonulást. Mert a füredi Anna-bál hagyományai közé tartozik, hogy a bál szépségkirálynője és udvarhölgyei hintóval hajtanak végig a városon, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

Egyik évben emlékszem, megbokrosodtak a lovak, s őrült vágtába kezdtek, míg végre az állomás felé vezető úton sikerült megfékeznie őket a kocsisnak. Óriási riadalom támadt, volt sikítozás, rohangálás - de szerencsére az Anna bál szépeinek nem esett bajuk, s nem sérült meg a bámészkodó tömegből sem senki.
Én még láttam a hatvanas évek egyik Anna báljának legszebbjét is hintóba ülni, ő lehetett az:

Pedig akkor még nem is tudtam, hogy minden bálozó ifjú hölgy kézzel festett, számozott herendi porcelán szívecskét kap, amit a nyakába akasztva visel, s a számát leolvasva voksolhatnak mellette a bálozók. Azt sem tudtam, hogy herendi porcelán étkészletben tálalnak a bálteremben, sőt!!!! azt sem, hogy mi a menü! Az idei menü például, amit az Anna Grand Hotel (ez a neve ma a Horváth háznak) chéfje, Tóth József készített el elképesztő finomságokat tartalmazott. Előételként konyakos borjú tatárt tálaltak, szardellával, marinált spárgával, zsenge borsóhajtással ízesítve. Kezdésnek nem rossz, ugye? Három fő fogásból lehetett később választani. Ha tehettem volna, én a zöldfűszer kéregben sült báránygerincet választottam volna, mentás zöldborsópürével.

Ha.... De sajna nem tehettem, mert most sem lehettem ott, a fenébe is!

De nem adom fel! Az unokámat biztos hogy elviszem, ha bejutnunk nem is sikerül, azért ő már táncolhat is, mert a Horváth ház melletti parkban utcabálon keringőzhetnek a kívül maradtak, s Anna báli menűből készült snack falatkákat is kaphatnak az Anna Grand Hotel cukrászdájában, ha van sétáló jegyük! Annyit meg azért majdcsak összehozunk valahogy! Az ember lánya, álmodja végig az álmait... különösen akkor, ha még Anna is!

Lányok, asszonyok, Nagyik álmodozzatok, Annák boldog névnapot!

Kedvcsinálónak egy korábbi Anna bálról készült videó, hogy tudjuk, miről nem szabad lemaradnunk!

(fotók: Balatonfüred hivatalos oldala, Blikk, fortepan.hu - videó: youtube Tibor Simon feltöltésében)