A Ferencvárosi Torna Club kabala figurája, Zöld Sas

Fischer Iván, Kossuth díjas karnagy, a Budapesti Fesztivál Zenekar vezetője:

Az első májusi hétvége szombatját, a kellemes idő mellett két figyelemreméltó, komoly társadalmi érdeklődésre is számot tartó esemény tette emlékezetessé. Ezen a napon, május 7-én került sor a focit imádó nagy számú közönség érdeklődésével kísért magyar kupa döntőre, a két örök rivális az Újpest labdarúgó csapata és a Ferencvárosi Torna Club között.

A másik nagy esemény egészen  más kultúrát szerető közönséget vonzott, ugyanis a Budapesti Fesztivál Zenekar, Fischer Iván Kossuth díjas karmester vezetésével flashmobot rendeztek a város szívében, a Vörösmarty téren.  

Kérdezhetné bárki, hogy jövök én ahhoz, hogy ezt a két merőben különböző eseményt összekapcsoljam és egy lapra hozzam? A társításra két kiemelt hír adott okot. Köztudott, hogy a fővárosi közgyűlés megszavazta azt a csökkentést, ami arról rendelkezett, hogy a Fischer Iván vezette BFZ (Budapesti Fesztivál Zenekar) eddig kapott éves támogatását, 260 millió forintról 60 millióra csökkentse. A világhírű zenekar karnagya természetesen nem hagyta szó nélkül a megvonást, nyílt levélben és különböző sajtóorgánumokban is hangott adott nem tetszésének. Tarlós István, Budapest főváros első embere, polgármesterének meg ez nem tetszett, ő is elmondta az ehhez kapcsolódó érveit. Szerinte a támogatás, akkor is támogatás, ha jóval kevesebb, mint amennyi eddig volt. Viszont, minden támogatásnak örülni kell, mert előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem kap valaki támogatást. A csörte kettőjük között folytatódott, mert a BFZ vezetője erről így vélekedett: 

"Egy modern, jól átgondolt támogatást attól érdemes függővé tenni, hogy az mennyi hasznot hoz a társadalomnak. A tegnapi The Times úgy fogalmazott, hogy a BFZ több ismertséget szerzett Budapestnek, mint az összes többi kulturális szervezet. Ez szerintem túlzás, de az vitathatatlan, hogy mi Budapest jó hírét szolgáljuk évtizedek óta, és ennek hasznossága mérhető. Azt a látszatot kelteni különféle számok összeadásával, mintha mi úsznánk a pénzben, egyszerű hangulatkeltés a Fesztiválzenekar ellen. Nem úszunk a pénzben. Jól meg kell fizetnünk muzsikusainkat, mert sze­retnénk itthon tartani a legtehetségesebbeket, de ez nem könnyű feladat, mert vonzzák őket azok a nyugati zenekarok, amelyeknél a támogatás a miénk többszöröse. " (idézet nol.hu) " 

 Ezek után olvastam az újabb hírt, miszerint:

"A magyar futballt gyökeresen megváltoztató tervet eszelt ki a miniszterelnök, aki úgy véli, a fővárosi zöld-fehérekből és a székesfehérváriakból a Bajnokok Ligája csoportkörébe rendszeresen bejutó gárdát kell faragni."

"Orbán Viktor meghódítaná az európai focit, ennek érdekében pedig évi tízmilliárd forintra emelné a Ferencváros és a Videoton költségvetését, ami több mint a triplája lenne a jelenleginek. A lépésre azért van szükség a bajnok és az ezüstérmes együttesnél, mert a kormányfő eldöntötte: évről évre a BL-csoportkörben akarja látni az FTC-t, vagy a Vidit." (idézet: rangado.hu)

Ahhoz gondolom, nem kell túlzottan magas matematikusi képzettség, hogy valaki ki tudja számolni, hogy forintban mennyi a különbség 10 milliárd forint és 260 millió forint között. Ahhoz azért már marketing szakemberek kellenének, hogy pontosan  kiértékeljék, mi az ami erőteljesebben növelné Magyarország imázsát a világban, minek van nagyobb reklámértéke a nemzetközi piacokon, s milyen ügy támogatása jelentene nagyobb pénzügyi és erkölcsi "hozamot" kis hazánknak.

A tényeket ismerve egyelőre, úgy áll a helyzet, hogy a Budapesti Fesztivál Zenekar a világelsők között van, ismert és szeretett. A Ferencvárosi Torna Club és a Videoton foci csapata pedig nem az élvonalban halad a világ futballcsapatainak ranglistáján.

Igaz, az egyik támogatást (a BFZ-ét) a főváros adja, a másikat a kormányzat. A kalap, ahonnan ez a pénz kikerül, közös, úgy hívják: állami költségvetés. Ezt pedig az adófizetők és tisztességesen adózó és működő nagy- és kisvállalkozások töltik fel.



Persze, ezen a két területen kívül még számos más helye lenne a millióknak, csak, hogy a legfontosabbakat említsük: az egészségügy, oktatásügy, a gyermekétkeztetés, a mélyszegénység és sorolhatnánk...

De pillanatnyilag most a komolyzene és a futball támogatása áll szemben egymással...

A Fradi alaposan készül a nemzetközi megmérettetésre. Élő sast szerződtetett a mérkőzések előtti röptetésre, tervezik a pályán sasröptető kialakítását és majdan fiókák nevelését is...  

De, minden kezdet nehéz. A jelenlegi csapadékos időjárás nem kedvez a madárnak, mert ilyenkor kevesebbet tud repülni. A tavaszi szezonra való felkészülést január végén kezdte meg. Mostanában már a meccsek előtti repülésekre készülnek.

A sas kiképzője, személyi edzője, Szabó László így nyilatkozott a klub honlapján:

"A mezei nyúl-szezon decemberben ért véget, most már nehezebb dolgunk van a vadászattal. Ebben az időszakban a rókára lehet vadászni, amiben jelenleg a Fradi Sas a tapasztalatszerzés időszakát éli. Az ő életében egyébként is a sportmunka az elsődleges, ezért a sérülésveszélyes helyzeteket igyekszünk kerülni. A kondíciója és a fejlődése miatt viszont fontos számára, hogy megízlelje a vadászat ízét is. Egyelőre azért is jutalmat érdemel, ha jól megkerget egy rókát."

Szép ez az élő Fradi Sas, szó se róla.

Ügyes is.

Egyelőre úgy tűnik (igaz némi külső segítséggel) alaposan lekörözte Fischer Ivánt....

(fotó: mno.hu, fradi.hu, videók: youtube)