Nem túlzás azt mondani, hogy a Magyarországon sugárzott tévés filmsorozatok egyik legsikeresebbje a Csengetett Mylord? című angol vígjáték volt, amit az 1990-es évek elején sugárzott a magyar televízió. Ha valakinek esetleg nem ugrana be melyik volt, ezt a rövid videót megnézve felfrissítheti az emlékeit, a fiatalabbak pedig hátha kedve kapnak hozzá, hogy megnézzék, mert érdemes!

Magyarországi sikerét jelzi az is, hogy bár az 1990-es évek elején láthatták a nézők, ma sem feledték. A Facebookon rajongói csoport alakult, akik az évek során bakancslistájuk első helyére tették, azt az utazást, melynek keretében ellátogatnak Angliába. Úti céljuk a Meldrum ház volt, ahol a filmet forgatták. S természetesen, ha már nekivágnak az útnak szerettek volna a film szereplőivel is találkozni. A csoport vezetőinek sikeres szervező munkája nyomán létre is jött a találkozás a közelmúltban, a Meldrum háznál, a neves angol színészekkel.

Óriási élményben volt részük, mert a színészek nagy örömmel fogadták a magyar csoportot, hiszen a szigetországban nem volt akkora sikere a filmnek mint nálunk, így komolyan meghatódtak, hogy egy távoli ország közönsége, ennyi idő után is kíváncsi rájuk. Olyannyira örültek, hogy magyarul köszöntötték a rajongói csoport tagjait. - mesélte az egyik szervező, Erdélyi Magdolna a Borsnak adott interjújában

A képen a magyarok csoportja a Csengetett Mylord sztárjaival .

Hogy teljes legyen a történet pillantsunk egy kicsit vissza a sorozat történetére, szereplőire. Az alábbi képen a filmsorozat szereplői láthatók - akkor:

Kihagyhatatlan, hogy mindegyikükről megemlékezzünk!

Felső sor, balról jobbra:

1.

  • Lord George Meldrum (Donald Hewlett): A ház ura. Ötvenes éveiben járó férfi, aki – legalábbis úgy képzeli – vaskézzel vigyáz családtagjai és személyzete erkölcseire, miközben ő maga viszonyt folytat barátja, Sir Ralph Shawcross feleségével, Lady Agathával. Zsugori és régi (viktoriánus) elveket valló, képmutató alak. A szolgák ügyetlenkedéseit is gyakran elnézi. Özvegyember, a felesége három évvel a történet kezdete előtt halt meg.

2.

Cissy (Catherine Rabett): Meldrum idősebb lánya. Családját és környezetét sokszor megbotránkoztató modernista (szocialista) nézeteket vall, férfiruhában jár és Pénelopé nevű barátnőjével csókolózik. Támogatja a dadaista költészetet és szíve sok tekintetben a Munkáspárthoz húz. Repülőgépet és automobilt is vezet. Határozott egyéniség és racionális elme.

3.

Poppy (Susie Brann): Meldrum fiatalabb lánya. Meglehetősen önző, úgy érzi, a legtermészetesebb dolog az, hogy körülötte forog a világ. Érzelmes, érzéki, kacér, könnyelmű. Előszeretettel flörtöl Jamesszel, a lakájjal, örömét leli abban, hogy látja, mennyire epekedik utána a férfi. Állandó udvarlója a kissé féleszű, ám gazdag Jerry.

4.

Teddy (Michael Knowles): George Meldrum öccse. Különc, gyermeteg lelkületű, néha már-már ostoba személyiség, aki minden normális posztra vagy állásra alkalmatlannak bizonyul. Családja kicsit hibbantnak és –mivel a fetisizmusig elmenően él-hal a cselédlányokért – kicsit perverznek tartja. Szeretne elszökni szerelmével, Madge Cartwright Rose nevű szobalányával (többször meg is próbálja), és (ha jobb nincs, féllegális) házasságot kötni vele. Réme, hogy George a szoborszerű szépségű, de utált arisztokrata lányhoz, Madge Cartwright-hoz kényszeríti házastársul

Ők a Meldrum család, a brit arisztokrácia díszének éppen nem nevezhető tagjai.  A Teddy mellett álló úr kezdi a cselédek, az alkalmazottak sorát, ő a komornyik s egyben film főszereplője is.

5.

Alfred „Alf” Stokes (Paul Shane): A Meldrum-ház komornyikja, akit a sorozat elején fogadnak fel. Állását annak köszönheti, hogy a háborúban megmentette az ifjabbik Meldrum életét James segítségével. Előző szolgálati helyéről azért rúgták ki, mert zálogba adta a halkéseket, így úgy döntött, nem túl sikeres cirkuszi pályafutását követően visszatér komornyiknak, a véletlen műve, hogy a Meldrum-házban talál munkát. Ügyeskedéseit itt is folytatja, igyekszik pénzt kicsalni mind a felső, mind az alsó osztály tagjaitól. Bár lenézi, megveti, valamint ha teheti, meglopja munkaadóit, ki is szolgálja őket. Gyakran hangoztat munkáspárti frázisokat, szíve mélyén szocialista. Ugyanakkor kitart a munkásosztály tagjai mellett, és segít rajtuk, ha úgy adódik. Lánya Ivy, a szobalány, akit nagyon szeret, bár önzése és becstelensége néha felülkerekedik atyai szeretetén.

6.

Ivy Teasdale (Su Pollard): Esetlen, becsületes, szemüveges cselédlány, aki egy meghamisított ajánlás alapján kerül a Meldrum-házba – a neve igazából Ivy Stokes, és még sohasem dolgozott szobalányként. Ügyetlensége, és naiv butasága miatt sok olyan helyzetbe kerül, amilyenbe társadalmi rangja szerint nem kerülhetne.

7.

James Twelvetrees (Jeffrey Holland): Céltudatos, elhivatott, beképzelt lakáj, aki hisz az arisztokráciában, a társadalmi osztályokban, és az a vágya, hogy ő legyen a komornyik. Amilyen alázatos "feljebbvalóival", olyan fölényes a nála szegényebb sorsúakkal. Számára Miss Poppy a tökéletes a nő, aki megtestesíti a gazdagságot, a szépséget, és mindent, ami a felső osztálynak kijár. Azonban becsületes, makulátlan jellem, elvi okokból nem hajlandó megkárosítani kenyéradóját.

8.

Wilson kapitány (Bill Pertwee): Szereti Mrs Lipton főztjét, na persze még az utca összes többi szakácsáét is. Feladata szerint a gazdagok utcájában posztoló rendőr, a valóságban korrupt zsaru, akinél „bármit” elintézhetnek a nemesek, persze ha támogatják 5 fonttal a rendőröket segélyező alapítványt. Szeret potyára járni ebédelni az utca összes szakácsához, de persze legjobban Mrs Liptonhoz… (Megjegyzés: Wilson eredetileg közrendőr vagy konstábler, de mivel ezek a magyarban szokatlanul hangzanának, a fordító kapitánnyá léptette őt elő. Ez egyedül abban az epizódban lehet zavaró a magyar nézőnek, amikor a „kapitány” egy felettese szóba kerül, aki őrmesteri rangban van.)

9.

Henry Livingstone (Perry Benson): Kicsi, szemüveges, kövér, ahogy jellemzi egyszer magát Ivynak, amikor Jamesszel hasonlítja össze magát. Bár iskolázatlan, remekül számol fejben, ért a motorbiciklihez, és a rádióhoz, továbbá elegánsan pukedlizik. Gyakran ejt el egy-két szemtelen vagy buta megjegyzést, amiért egy-egy pofon lesz a jutalma. Szerelmes Ivyba, ám ő csak barátként tekint rá.

Alsó sor:

1.

Lady Lavender Southwick (Mavis Pugh): Komikus mellékszereplő, Lord Meldrum nagyon idős és szenilis, de élettel teli anyósa. Papagájával él az egyik emeleti szobában. Örökké várja ifjúkori szerelmét, Dolby kapitányt (akit sokakban felismerni vél), és kedvenc passziója, hogy állandóan hozzávágja a cselédekhez (elsősorban Ivyhoz, akit ő Ethelnek hív) a felszolgált tápiókapudingot. A Meldrum család kezelhetetlen természete miatt lehetőleg kerül vele minden kontaktust, és várja, hogy – öröklés útján – hozzájusson „az öreglány” tekintélyesnek tartott vagyonához.

2.

Mrs Blanche Lipton (Brenda Cowling): Nagydarab, érzékeny. Szerelmes Alfba, a komornyikba, de Wilson kapitány is udvarol neki. Kiváló a meggyes lepénye, és jól főz. Nagyon hasonlít Jameshez abban, hogy elnézi a munkaadóinak jellemhibáit, ám előszeretettel bántja és veszi semmibe Ivyt, Henryt, és Mabelt.

3.

Mabel Wheeler (Barbara New): Őt még Ivynál és Henrynél is jobban lenézik a házban. Mosogató-takarítónőként ő végzi a legalja munkát, amiért három pennys órabérért kap, és – általában – némi ételmaradékot Mrs Liptontól. Kettesben él a férjével, aki elmondása szerint "egész nap csak fekszik". Csípős humorával, szarkasztikus megjegyzéseivel igazi színt hoz a konyhába.

(forrás: Wikipédia)

Sajnos, a sorozat szereplői közül, már többen nem lehetnek közöttünk, de akik még élnek, dolgoznak nagy örömmel találkoztak magyar rajongóikkal.

A képen a Teddyt alakító Michael Knowles, Rose ( Amanda Bellamy) és James - Jeffrey Holland napjainkban, a találkozón

Láthatóan nagyon jókedvűek, s valóban boldogok is voltak! Nagyon meghatotta őket, hogy a magyar rajongók személyre szabott ajándékokat is vittek a színészeknek. Teddy, mosószappant kapott (mert a filmben megőrült a mosószappan illatú cselédlányokért) és "Nyűves vasárnapi pezsgő" feliratú pezsgőt, mert azt viszont utálta. James viktoriánus mandzsettákat és "Miért ne ihatnám az ő borukat?" feliratú bort kapott, ami egyik filmbéli mondatára utalt.

A magyar rajongók figyelmessége, kedvessége és a remek hangulatban telt találkozó kellemes emléket hagyott a színészekben. A szervezők nem régen levelet kaptak a színészektől, hogy szívesen megismételnék a találkozót magyar barátaikkal, a Csengetett Mylord című film első epizódjának vetítését ünneplő, 30 éves évfordulón, 2018-ban.

A csoport tagjai természetesen örömmel fogadták az ötletet, s már most elkezdték a készülődést a jubileumi találkozóra!

Remek program, amire érdemes készülni, különösen egy ilyen nagyszerűen összekovácsolódott csoportban, amelyiknek szinte minden tagja kapásból idézi nap mint nap a film sziporkázó dialógjait!

Két év múlva - ha megérem és beleférek a keretbe - elmegyek velük én is, mert nagy örömömre, tagja lehetek ennek a remek, vidám csoportnak!

(fotók: FB "Csengetett Mylord?" csoport, Bors Online, Google)