Bár még május elején járunk, de már nincs egy hónap sincs hátra az év - hosszú évek hagyományai alapján kialakult - legrangosabb kulturális eseményének, az Ünnepi Könyhétnek megnyitásáig. A rendezvény egész pontosan 2016. június 9-én kezdődik, központi helye - mint eddig minden évben - a Vörösmarty tér lesz, ahol a könyhétre megjelenő művek alkotóival is találkozhatnak az érdeklődők, rajongók. Hiszen az is hagyományos már, hogy a különböző kiadók könyvsátrainak "portáján" a legkeresettebb szerzőik dedikálják műveiket. Az idei könyves kínálat - a hírek szerint - minden eddigénél bővebb lesz és tematikájuk szerint is  a legszélesebb választékot adják.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számottartó könyv - nagy valószínűséggel - a K.u.K. kiadó Elfelejtett királynők című könyve lesz, Köves József író alkotása.

Rövid kis ismertető a műről:

Azon túl, hogy a kötet - aprólékos kutatómunkán alapulva - igaz történeteket dolgoz fel, így mutatva be a két háború közti Magyarország lányainak, asszonyainak életét, lehetőségeit - korrajzot is ad a társasági élet viszonyairól, társadalmi, történelmi eseményeiről, a korabeli lapok, újságok hatásának súlyáról - rendkívül izgalmas, érdekes olvasmánynak is ígérkezik. Hiszen szinte minden egyes szereplőjének élettörténetéből, akár több lányregényt is lehetne írni.

A kötet érdekessége az is, hogy megjelenése két aktuális eseményhez is kapcsolódik. Az egyik, (amiről már magam is beszámoltam itt a reblogom egy posztomban (katt), az egyik elfelejtett szépségkirálynő, Gábor Zsazsa története is olvasható benne, aki hamarosan 100. életévét tölti be.

A másik szommorú aktualítás a tragikus sorsú Molnár Csilla...

A háborút megelőző évek szépségversenyeit követően, Magyarországon, a II. világháború után, csak 1985-ben rendeztek újra szépségkirálynő választást, ezt nyerte meg a 16 éves fonyódi diáklány...

Belőle nem lett híres színésznő, fotómodell, herceg felesége.... Az ő életéből csak egy nagyon rövid, szomorú történet lett, a sors írta így.

1986. július 10-én örökre elment, önkezével vetett véget életének - 17 éves volt... harminc éve nincs közöttünk...